Cum să îți protejezi prețioasele fotografii de orice dezastru

Cum să îți protejezi prețioasele fotografii de orice dezastru

Cum să îți protejezi prețioasele fotografii de orice dezastru

26/02/2015

cuvinte ()

Nu cred că există cineva care să nu aibă poze cu valoare sentimentală mare. Normal că nu vrei să le pierzi prin cine știe ce întâmplare stupidă - s-a stricat cardul de memorie, a picat harddisc-ul, ai pierdut telefonul sau alte întâmplări și mai puțin hazlii. Eu de exemplu am avut cel puțin 3 harddisc-uri decedate subit, care au luat cu ele și o parte din date. Plus DVD-uri zgâriate irecuperabil sau dischete demagnetizate (da, sunt suficient de „bătrân”). N-am prins benzile perforate :P dar sunt sigur că și alea se deteriorau. Sau viruși care să șteargă date - n-am avut așa ceva în 15 ani, dar alții da.

Soluția 1: salvezi pe medii externe

DVD zgariatDupă primul hard mort (cred că era un Quantum Fireball de vreo 50 MB), am început să-mi fac backup pe CD (la vremea aceea), apoi pe DVD. Mediile optice nu „mor” precum un hard, dar se zgârie mai ușor decât o mașină parcată în București. Plus că, acum, cu mărirea dimensiunii senzorilor (sunt chiar și telefoane cu 16 MPx), a crescut și dimensiunea pozelor. Dacă aparatele mai vechi scoteau un jpeg de 1-2 MB, un DSLR modern le face de 4-5 MB sau chiar mai mult. Și în loc de 2000 de poze pe un DVD, ai doar 800, ceea ce mărește și probabilitatea ca pe unul din ele să îl distrugi.

Mai există și varianta harddisc-urilor portabile, dar ele sunt chiar mai expuse primejdiei decât cele interne, așa că le exclud din start.

Soluția 2: adaugi redundanța fizică

Prima opțiune de redundanță este să scrii două DVD-uri identice. Se reduce probabilitatea de pierdere, desigur, dar nu la jumătate - poți în continuare să le zgârii pe amandouă. Plus că se măresc costurile - pentru 5500 de poze de exemplu ai nevoie de 12 DVD-uri în loc de 6. Nu sunt așa scumpe acum, dar se adună.

Iar 100 GB (~20.000 de poze) salvate în două copii necesită cam 90 de DVD-uri - 9 „tortulețe” a câte 20 lei, adică vreo 180 lei. Permanent și nu prea, sigur și nu prea.

Și ce te faci dacă ești profesionist sau semi-, și tragi și versiuni RAW odată cu JPEG-urile? Încă 20 MB pentru fiecare poză, iar necesitatea de stocare se înmulțește cu 5. Auch!

NASAltă redundanță este cea „magnetică”. Un setup de tip RAID 1 (mirroring) va salva copii identice pe două (sau patru, sau opt) hard-uri. Mai există și alte tipuri de RAID, chiar mai sigure, dar nu discutăm acum. Dacă le mai montezi și în afara calculatorului (într-un NAS de exemplu), deja poți dormi mult mai liniștit. Pui alături și DVD-uri în dublu exemplar și devii șeful siguranței naționale ;)

Dezavantajul NAS-ului este costul: doar cutia vă va scoate minimum 300 lei din buzunar (cel cu două HDD-uri, cel cu patru pornește de pe la 1100 lei), plus două hard-uri a câte 300 lei (să zicem). Cu 900 lei poți sta liniștit cel puțin 3-4 ani (până pică unul din harddisc-uri), iar o medie ar însemna 200-300 lei / an.

Nu e deloc rău, dar cum faci dacă ești în vizită la niște prieteni, vrei să le arăți poze din ultima excursie, dar sunt toate in NAS-ul de acasă? Unele NAS-uri au și un web browser încorporat, dar setarea expunerii lui pe extern e ușor dificilă, mai ales dacă vrei să îl protejezi de atacuri. Și sigur vrei.

Soluția 3: stocarea în Cloud

Cloud storageE un „buzzword”, știu, dar principiul din spatele lui este foarte bun. Sunt numeroase servicii care îți stochează datele prețioase pe RAID-uri online, mult mai mari și mai bine protejate. Unele sunt gratuite (dar și limitate ca spațiu), altele îți oferă mai mult spațiu, dar contra cost.

Din prima categorie, cel mai cunoscut (dar și destul de controversat) este Dropbox. Pentru zero-lei pe lună ai minimum 2 GB (jumătate de DVD) de stocare cloud, dar poți ajunge până pe la 5…7 GB în anumite condiții. Poți plăti 99 $ / an și primești 1 TB de spațiu pentru pozele tale. Un bun backup dacă nu vrei să investești într-un NAS, cu avantajul că ai pozele după tine oriunde ai fi. Asta dacă nu ai ceva de ascuns în fața NSA-ului. Mai sunt și alte alternative, dar o să fac un review în altă postare.

Pentru fotografii cu multe poze prețioase, există servicii dedicate, care nu doar stochează fotografiile în cloud, dar oferă și servicii adiacente. Preferatul meu de exemplu este Smugmug, poate cel mai cunoscut printre fotografii profesioniști. De ce îmi place mie? În primul rând, chiar și planul Basic oferă:

  • număr nelimitat de poze și video HD
  • limitare de 20 MB / poză (toate planurile, dar cine are poze așa mari?)
  • limitare de 3 GB sau 20 minute pentru filme (mai multe motive aici)
  • trafic nelimitat
  • fără reclame
  • organizare pe foldere și galerii
  • galerii private sau ascunse
  • slideshow
  • sharing pe servicii se socializare

…și mă opresc aici, dar mai sunt. Planul Power oferă domeniu personalizabil și teme customizabile, iar planurile dedicate profesioniștilor și afacerilor permit și vânzarea fotografiilor sau campanii de marketing.

Cel mai ieftin plan, Basic, costă 3,34 $ / lună, adică 40 $ / an, la jumătate față de Dropbox. În lei, cam 150 / an, tot jumătate față de soluția NAS. Chiar și versiunea Power este mai ieftină decât amândouă, 60 $ sau 230 lei pe an.

Vă aștept cu păreri, chiar și contradictorii, sau variante pe care le-am omis.
Marius Stuparu - http://www.mariusstuparu.com

Frontend developer senior, cu afinitate pentru responsive web ?i tehnologii noi. Mare iubitor de Node.js, Sass ?i Angular. Dar ?i fotograf acreditat, Nikonist ?i iubitor de muzic? electronic?.