Codiad – IDE online și self-hosted

Codiad – IDE online și self-hosted

Codiad – IDE online și self-hosted

10/09/2015

cuvinte ()

Acum ceva vreme, când am aflat de apariția serviciilor de tip „cloud IDE”, am fost tentat să le încerc. Rezolvau problema setărilor identice pe calculatoare diferite – până la urmă, setările sunt păstrate online.

Situația existentă

Problema mea (și sunt sigur, a oricărui dezvoltator freelancer) sunt prețurile acestor servicii și dimensiunile meschine ale variantelor „free”. Cloud9 de exemplu are un singur workspace privat, iar pentru a avea măcar 4 proiecte disponibile trebuie să scoți din buzunar minimum 19 dolari pe lună. Iar la Koding situația este aproape identică.

Salvarea

Codiad este o aplicație scrisă în PHP cu cerințe minimale pentru server - Apache sau Nginx (sau orice altceva care poate servi fișiere .php) și PHP minimum 5.3. Nu are nevoie de bază de date, doar de drepturi de scriere pe fisierele pe care vrei să le editezi. Și mai ales, este gratis.

Se instalează foarte repede într-un subdomeniu sau folder, iar după crearea unui utilizator, nu mai trebuie decât să știi calea completă (/home/username/...) pănă la proiectele tale (găzduite pe același server!). Din păcate nu are buton „browse”, dar poate la versiuni viitoare sau cu un plugin. Pentru că, da, există și plugin-uri, foarte asemănătoare dpdv funcțional cu cele de la TextMate / Sublime Text. Lista este măricică și de calitate. Poți de exemplu să compilezi fișierele coffee-script sau compass (asta presupune obligatoriu să ai Ruby disponibil și să poți instala cele două gems, sau să ai acces la root prin ssh).

Poți avea oricâte proiecte vrei, syntax highlight pentru majoritatea limbajelor, file tree în proiect, search, utilizatori multipli, diff și multe altele.

Dacă nu sunteți convinși încă, exista și un live demo.

Marius Stuparu - http://www.mariusstuparu.com

Frontend developer senior, cu afinitate pentru responsive web ?i tehnologii noi. Mare iubitor de Node.js, Sass ?i Angular. Dar ?i fotograf acreditat, Nikonist ?i iubitor de muzic? electronic?.