Câteva servicii de cloud storage comparate

Câteva servicii de cloud storage comparate

Câteva servicii de cloud storage comparate

15/09/2015

cuvinte ()

Promiteam în postarea despre poze că voi face și o comparație a câtorva servicii de cloud storage generice. Din motive practice, voi trece în revistă doar câteva dintre ele.

Dropbox

Prima, și cea mai cunoscută opțiune, este Dropbox. Versiunea gratuită îți oferă un spațiu 2 GB – relativ suficient, până începi să pui poze și arhive. Poți adăuga ceva spațiu gratuit (nu foarte mult), dacă aduci recomanzi câțiva prieteni, folosești alte aplicații dezvoltate de ei sau îți cumperi anumite branduri de telefoane mobile (unele modele de HTC de exemplu).

Versiunea Pro de Dropbox îți aduce spațiu de 1 TB, timp de expirare și parolă pentru link-urile de share și posibilitatea de a șterge de la distanță („remote wipe”) a dispozitivelor pierdute/furate. Prețul variantei Pro este de 9,99 euro / lună sau 99 euro anual. Varianta Business este dedicată echipelor, având spațiu de stocare de 5 TB pentru fiecare din cei minimum 5 utilizatori, versionare nelimitată în timp și interfață de administrare centralizată. Toate astea vin cu un preț – 550 euro / an pentru 5 utilizatori.

Cu ce iese în față

Poți „servi” un site simplu (HTML) direct din directorul Public, iar pe iffft există numeroase „rețete” de sincronizare între Dropbox și alte aplicații. Poți sincroniza doar anumite foldere pe unele dispozitive (un laptop cu harddisc mai mic de exemplu). De curând, a fost anunțată integrarea cu suita Office, utilizatorii putând edita fișiere .docx, .xslx și .pptx direct în interfața web.

Google Drive

Serviciul de stocare oferit de Google oferă 15 GB spațiu și este activat automat dacă ai o adresă de email @gmail.com sau cont de YouTube. Partea negativă a acestei integrări este că spațiul este comun pentru toate aplicațiile. Asta înseamnă că dacă ai foarte multe emailuri cu fișiere mari atașate, sau multe poze în aplicația Photos, spațiul disponibil scade. Există planuri de stocare suplimentare, desigur: 100 GB pentru 1,99 dolari / lună, 1 TB pentru 9,99 dolari / lună, dar și mai mult, ajungând și la 30 TB pentru 300 dolari / lună.

Cu ce iese în față

Aplicațiile Google Docs sunt activate automat, chiar și pentru planurile gratuite. Poți căuta în fișierele stocate, primind rezultate atât din documentele care conțin termenul, dar și din imaginile și emailurile tale. Iar aplicația pentru Android poate scana documente și le salvează ca PDF în Drive. Există și aici selective sync.

OneDrive

Serviciul de stocare oferit de Microsoft oferă 15 GB gratuit, extensibili până la 20 GB prin sistemul de „referințe”. Dacă ai cumpărat o licență Office 365 (cca 43 lei / lună), spațiul crește la 1 TB. Dacă ai nevoie de mai mult spațiu dar fără licența 365, există 2 planuri, destul de rezonabile ca preț: 100 GB — 8 lei / lună și 200 GB — 16 lei / lună.

Cu ce iese în față

Planul de 1 TB spațiu pentru 5 utilizatori îți aduce și toate aplicațiile Office online și instalabile pe 5 calculatoare sau tablete. Există și posibilitatea de remote access pe calculatoarele legate de același cont. Selective sync a fost introdus abia de la Windows 10.

Amazon Cloud Drive

Oferta de la Amazon este puțin diferită, nu există o variantă gratuită, ci doar un free trial de 3 luni. Cele două planuri sunt însă interesante. Unlimited Photos te lasă să stochezi, ei bine, poze, fără limită de stocare (culmea!), plus 5 GB pentru video, pentru 11,99 dolari / an (!). Cu Unlimited Everything poți stoca orice și oricât, cu 59,99 dolari / an (mult sub celelalte oferte).

Cu ce (nu) iese în față

Atenție! Aplicațiile pentru mobil sincronizează doar imagini și video. Dacă încărcați un document (de exemplu), el se va sincroniza cu celelalte dispozitive, dar nu si cu telefoanele.

Aplicații ignorate

Am lăsat intenționat în afara listei câteva aplicații, pentru că sunt ori foarte asemănătoare, ori au câteva probleme semnificative.

Apple iCloud este destul de asemănător cu Dropbox, dar nu suportă decât dispozitive Apple (fără Android, Windows, BlackBerry etc.), cu o mică excepție pentru PC-urile Windows, care au o aplicație de sincronizare. Box are o limitare de 250 MB pe fișier în varianta free.

Marius Stuparu - http://www.mariusstuparu.com

Frontend developer senior, cu afinitate pentru responsive web ?i tehnologii noi. Mare iubitor de Node.js, Sass ?i Angular. Dar ?i fotograf acreditat, Nikonist ?i iubitor de muzic? electronic?.